Gusto Casa Spanje

Huis met zwembad

10 meest gestelde vragen over een huis kopen in Spanje

1. Wat zijn de eerste stappen om een huis in Spanje te kopen?
Bekijk je financiele mogelijkheden en bepaal je budget. Verken de regio en kies een locatie kiez waar je je happy voelt. Oh, en vergeet niet een Nederlandstalige makelaar (zoals wij!) en advocaat in te schakelen. Die zorgen ervoor dat je proces soepel verloopt.

2. Wat zijn de populairste regio’s in Spanje voor buitenlandse kopers?
Costa Blanca, Costa del Sol, de Balearen (voor als je van party vibes houdt) en Catalonië. Eigenlijk alles waar zon, zee en tapas binnen handbereik zijn.

3. Heb ik een Spaanse bankrekening nodig?
Ja, tenzij je met koffers vol cash wilt betalen (spoiler: dat kan niet). Wij helpen je graag met het openen van een Spaanse bankrekening. Je kunt overboeken vanaf je Nederlandse rekening. Toch is het handig om een Spaanse rekening te openen. Zeker voor je verzekeringen.

4. Welke extra kosten moet ik verwachten bij de aankoop van een woning?
Je betaalt niet alleen de woning, maar ook belasting (10-15%), notariskosten, registratie en juridische ondersteuning. Reken op 10-15% extra. Geen zorgen, we maken alles transparant! In deze regio betaal je alleen al 10% aan overdrachtsbelasting. Houd daar rekening mee.

5. Kan ik een hypotheek krijgen in Spanje?
Absoluut! Spaanse en internationale banken staan klaar. De voorwaarden zijn soms anders dan thuis, maar wij kennen de beste routes naar een hypotheek. Houd er rekening mee dat je hier maar ca. 70% van de woningwaarde mag lenen. Je kunt in Nederland ook jouw hypotheek op jouw woonhuis verhogen en met dat geld in Spanje een huis kopen.

6. Hoe zit het met belastingen?
Belastingen in Spanje zijn net zo onvermijdelijk als siësta’s. (Oké, die siësta’s kun je wel enigszins vermijden) Je betaalt overdrachtsbelasting bij de koop en jaarlijkse onroerendgoedbelasting (IBI). Geen paniek: we leggen alles duidelijk uit. Jouw gestor kan alles regelen en zorgen voor de betalingen.

7. Hoe voorkom ik juridische valkuilen?
Laat het ons en je advocaat checken. Van eigendomstitels tot vergunningen, we zorgen dat alles klopt. Geen verrassingen, behalve misschien hoe soepel het kan gaan.

8. Kan ik een huis kopen zonder permanent in Spanje te wonen?
Zeker weten! Veel van onze klanten wonen nog in Nederland of België tijdens het koopproces. Wij regelen alles, zelfs op afstand. Van poolboy tot privé chef. Maar we kunnen ook de schoonmaak en verhuur voor je regelen.

9. Hoe lang duurt het om een huis te kopen in Spanje?
Als alles op rolletjes loopt, duurt het 6-8 weken. De zoektocht? Dat kan snel gaan. Net wat jij fijn vindt.

10. Heb ik een NIE-nummer nodig?
Ja, een NIE-nummer is essentieel. Denk eraan als je Spaanse BSN. De gestor kan je helpen met aanvragen. Dit gaat een stuk sneller en scheelt je een hoop frustratie.

11. Kan ik mijn woning verhuren?
Ja, maar let op: je hebt te maken met regels en belastingen. Wij zorgen dat je alle info hebt, zodat je zonder zorgen inkomsten kunt genereren. De regels zijn net aangescherpt en er is een vergunning nodig. Niet ieder huis kun je zomaar verhuren.

12. Wat gebeurt er als ik een woning off-plan koop?
Nieuwbouw is spannend! Maar controleer altijd de ontwikkelaar, vergunningen en garanties. Geen zorgen, we doen dit samen met jou en je advocaat.

13. Zijn er restricties voor buitenlandse kopers?
Nee hoor. Spanje verwelkomt buitenlandse kopers met open armen en veel sangria.

14. Hoe regel ik nutsvoorzieningen en verzekeringen?
Wij helpen je om water, elektriciteit en verzekeringen soepel te regelen. Jij kunt je focussen op de inrichting van je droomhuis. Hulp nodig bij de inrichting? Dan kan!

15. Wat zijn de voordelen van kopen via een Nederlandstalige makelaar?
Heldere communicatie, lokale kennis en dat kleine beetje extra zorg. We weten hoe belangrijk het is om je thuis te voelen, al vanaf dag één.

Heb je nog meer vragen? Wij staan klaar met advies (en misschien een glaasje cava).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *