Gusto Casa Spanje

Bouwgebreken Costa Blanca

De meest voorkomende bouwgebreken aan de Costa Blanca

De meest voorkomende bouwgebreken aan de Costa Blanca. In Utrecht weet ik per wijk en straat waar je goed op moet letten qua bouwkundige staat. Daarnaast weet je precies per bouwperiode waar de pijnpunten zitten. Maar hoe zit dat in Spanje? Het klimaat is anders, de ondergrond is anders, het toezicht is anders en er is veel minder planmatig gebouwd hier.

Stel je voor: een villa bovenop een heuvel, uitzicht over de vallei, een zacht briesje vanaf zee en dat typische Mediterrane licht dat door de olijfbomen filtert. Je zet een kop koffie, loopt het terras op… en stapt in een plas water. Regen die via het plafond je nieuwe Spaanse droom binnen sijpelt. Huh, maar het regent hier toch nooit?

Het regent hier niet zo vaak. Maar afgelopen jaar hebben we gezien dat het ook hier flink kan regenen. Bij ons bleek het ook met hele heftige regenval naar binnen te sijpelen. Ook merk je door de zeelucht dat alles hier veel makkelijker gaat roesten. Op onze wasmachine zat serieus roest. In het huurappartement van mijn ouders ook al. Hier hielden we in Utrecht geen rekening mee.

In Utrecht laten we altijd een bouwkundige keuring uitvoeren. Hier in Spanje kennen ze dat niet zoals bij ons. Maar het is wel altijd slim om een bouwkundige check te doen. Neem een architect mee bij een tweede bezichtiging of een Nederlandse aannemer. Die kan dan een keuring voor je doen.

Wij weten inmiddels ook best veel. We wijzen je tijdens het kijken al op de bouwkundige staat. We delen hier graag onze inzichten.

De vijf meest voorkomende bouwproblemen (en hoe je ze herkent)

1. Vocht – het meest onderschatte probleem

Zeker bij huizen van vóór 1990 ontbreekt vaak een goede vochtkering. Denk aan:

  • Optrekkend vocht in muren (vaak zichtbaar als vlekken of loslatend pleisterwerk)
  • Lekkage vanaf dakterrassen of regenafvoeren
  • Condensatie in keukens en badkamers zonder mechanische ventilatie

En vergeet de kust niet: zout en luchtvochtigheid doen hun werk stilletjes, maar effectief. Veel eigenaren realiseren zich te laat dat vocht hier niet alleen een esthetisch probleem is, maar ook beton, staal én houten vloeren kan aantasten.

Wat helpt? Injectie van vochtwering in de muren, waterkering, vernieuwde gevelafdichting, goede goten en ventilatie met warmte-terugwinning. Laat altijd een expert kijken voor aankoop.

2. Scheuren, verzakkingen en ‘krimpbeton’

In de jaren ’70 en ’80 werd er veel gebouwd voor vakantiegebruik. Vaak goedkoop, met minder aandacht voor stevige funderingen of kwaliteitscontrole. De woningen werden in de winter niet gebruikt, dus er werd sowieso niet gelet op het gebruik in de winter.

Let op deze signalen:

  • Scheuren boven ramen en deuren
  • Verzakte vloeren (voelt de gang ineens wat hol?)
  • Haren in het pleisterwerk die ‘werken’ met temperatuurverschillen

De ondergrond in Marina Alta varieert van stevige kalkrots tot slappe klei. In kustdorpen zijn huizen vaak op zandgrond gebouwd. En hellingen? Die vragen om specifieke trappenvormige funderingen met keermuren.

Onze tip: controleer altijd fundering en hellingsdruk door een architect. En als het terrein zakt, moet je zeker weten dat het huis dat niet doet.

3. Daken en balklagen met een verleden

Een huis met karakter is prachtig , maar karakter betekent soms ook onderhoud. Fincas (oude landhuizen) hebben vaak houten balken of rieten dakconstructies. Charmant, maar gevoelig voor vocht, houtrot en schimmel. Let hier dus altijd goed op. Ook voor kleine gaatjes (houtworm) Platte daken van latere periodes zijn juist weer berucht om hun lekkages. Ook de dakpannen zijn hier soms van mindere kwaliteit. Laat dit even controleren voordat je erin trekt. Of leg zelf alle dakpannen recht

Wat we vaak tegenkomen:

  • Gescheurde dakbedekking of kapotte dakpannen met veel rotzooi er tussen
  • Rotte houten spanten
  • Slechte isolatie (hitte in de zomer, kou in de winter)

Advies van onze kant: kijk naar het type dakbedekking, de helling en afwatering. Nieuwe sandwichpanelen en bitumenlagen kunnen veel problemen voorkomen, als ze goed zijn aangebracht.

4. Isolatie: te weinig of te laat

Tot begin 2000 was isolatie geen prioriteit in Spanje. Huizen zijn vaak ontworpen om koel te blijven, maar zonder na te denken over comfort in de winter of over energiezuinigheid. En met de verplichte energielabels in aantocht (label D vanaf 2030), wordt dat een probleem.

Veelvoorkomende situaties:

  • Enkele beglazing
  • Geen spouwmuurisolatie
  • Ongeïsoleerde vloeren en daken

Oplossingen zijn er volop:

MaatregelEffect
Spouwmuur isolerenTot 30% minder energieverlies
HR++ glas plaatsen + nieuwe kozijnenComfort én besparing
Dakisolatie of zoldervloerWarme winters, koele zomers
SATE-systeem buitengevel (soort van schil om je huis)Hogere waardering en isolatie

5. Opletten bij nieuwbouw

Nieuwbouw aan de Costa Blanca voldoet vaak aan het Código Técnico de la Edificación (CTE), maar vergis je niet: zelfs een huis uit 2017 kan verborgen gebreken hebben.

Wat we soms zien:

  • Slechte afwerking van voegen en kitnaden (ze kunnen hier echt niet kitten)
  • Onzorgvuldige plaatsing van kozijnen of leidingwerk
  • Lekkage vanaf terrassen door gebrekkige afwatering

Ons advies: laat ook nieuwbouw checken door een aannemer of architect. Bouwgaranties zijn fijn, maar ze lossen geen vochtprobleem op als je er net met je koffers bent ingetrokken.

Bouwjaar vs. risico’s: een handig overzicht

BouwjaarRisico’s
1900–1950Geen vochtkering, zwakke fundering, houtrot
1950–1970Slechte ventilatie, ouderwetse techniek
1970–1990Vocht, verzakking, slechte isolatie
1990–2005Basis oké, maar vaak geen goede energieprestaties
2015–hedenTechnisch goed, afwerking verschilt sterk

Tot slot: een huis met karakter vraagt om kennis

Bij Gusto Casa Spanje kijken we niet alleen naar de zonligging of het uitzicht, maar ook naar wat je misschien niet direct ziet. Wij kennen de regio en de typische problemen van Jávea tot Jalón en van Moraira tot Dénia. Vergeet trouwens ook niet de legaliteit en de risico’s en valkuilen te checken.

Vergeet niet, we kunnen onze risico’s hier niet zo goed afkaarten als in Nederland met een uitgebreide keuring. Ook is hier minder toezicht op de bouw en kunnen we niet ff de kruipruimte in kruipen. Wel kunnen we de vochtigheid meten en een architect of aannemer mee laten kijken.

Neem contact op voor een vrijblijvend aankoopgesprek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *